Wat is een Mobiele airco?

Een apparaat die warmte verplaatst. Sommige mobiele airco’s kunnen warmte alleen naar buiten verplaatsen, maar er zijn er ook die ook warmte naar binnen kunnen verplaatsen. De werking van een mobiele airco is uiteindelijk niet anders dan die van een warmtepomp of vaste airco. Sterk versimpelt koelt de unit buitenlucht af. De warmte die daarbij vrij komt blaast hij binnen in. Andersom gaat het niet anders, door binnenlucht af te koelen komt er warmte vrij die naar buiten wordt gebracht.
 


Hoe plaats je een mobiele airco?

De meeste mobiele airco’s staan op wielen en duw je naar een positie vlakbij een raam welke open kan. Bij het koelen blaast de mobiele airco warme lucht via een soort stofzuiger slang naar buiten. Deze slang moet je dus wel ergens naar buiten hangen. De rest van de opening van het raam of de deur moet je dus dicht maken om tegen te gaan dat de warmte van buiten weer naar binnen waait. Hetzelfde geld bij het verwarmen met de airco. Hij blaast dan door de slang koude lucht naar buiten. Als hij op zijn plek staat sluit je hem aan op een stopcontact, hang je de slang door de opening naar buiten en dicht je de rest van de opening af. Zet de airco aan en kies de temperatuur. Let op dat het condenswater vaak intern wordt opgevangen en soms dus moet worden afgetapt. Bij sommige mobiele airco’s loopt dit een soort fles in welke je eens in de zoveel tijd dient te ledigen. Richt de airco niet op mensen, dieren of meetapparatuur zoals luchtvochtigheidsmeters en thermostaten.


Voordelen

Eenvoudig te Verplaatsen

De meeste mobiele airco’s zijn uitgerust met wielen en kunnen gemakkelijk in huis worden verplaatst.

Simpele aansluiting

Het aansluiten van een mobiele airco is eenvoudig en vereist geen diepgaand technisch inzicht. Het is zo gedaan – als je een stekker in het stopcontact kunt steken, ben je al halverwege.

Ruimtebesparend

Mobiele airco’s vereisen geen permanente installatie zoals vaste airconditioningsystemen. Ze zijn compact, nemen weinig ruimte in beslag en zijn ideaal voor huurwoningen of situaties waar permanente installatie niet praktisch is.

Nadelen

Rendement en Geluidsniveaus

Het rendement van mobiele airco’s is vaak lager dan dat van warmtepompen of vaste airco’s. Dit komt deels door het monoblockontwerp en slechte isolatie van de warmteafvoerslangen. Daarnaast zijn mobiele airco’s over het algemeen luider in vergelijking met andere koelingsopties.

Gewicht

De meeste mobiele airconditioners wegen rond de 20 kg, wat het verplaatsen op wielen eenvoudig maakt. Maar let op, het kan best een uitdaging zijn om de unit de trap op en af te tillen.


Maximaliseer gebruik

Om de effectiviteit van je mobiele airconditioner te maximaliseren, zijn er enkele praktische stappen die je kunt nemen. Start met het kiezen van een strategische locatie voor de airco, bij voorkeur in de nabijheid van het warmste deel van de ruimte. Een bijkomende overweging is de isolatie van de ruimte. Door kieren te dichten en gordijnen te gebruiken, minimaliseer je de invloed van externe hitte, waardoor de airco minder energie hoeft te verbruiken om de gewenste temperatuur te handhaven. Dit komt niet alleen de efficiëntie van het apparaat ten goede, maar draagt ook bij aan een duurzaam energieverbruik.

Zorg ervoor dat de capaciteit van de mobiele airconditioner geschikt is voor de grootte van de ruimte. Een te kleine unit zal moeite hebben met het handhaven van de gewenste temperatuur, terwijl een te grote unit onnodig energie kan verbruiken. Het raadplegen van de specificaties en aanbevelingen van de fabrikant is hierbij essentieel. Regelmatig onderhoud speelt een cruciale rol bij het behouden van optimale prestaties. Houd het apparaat vrij van stof en vuil en vervang of reinig de filters op regelmatige basis. Een schone airco werkt niet alleen efficiënter, maar bevordert ook een gezonde luchtkwaliteit in de ruimte.

kantoor werkplaats

Impact op het milieu

Mobiele airconditioners hebben aanzienlijke milieugevolgen door hun energiegebruik, productieprocessen en beperkte levensduur. Ze verbruiken relatief veel elektriciteit, wat de vraag naar energiebronnen vergroot en de broeikasgasuitstoot kan verhogen. De productie vereist grondstoffen en energie-intensieve processen, wat bijdraagt aan de ecologische voetafdruk. Bovendien hebben mobiele airconditioners een kortere levensduur, waardoor ze vaker moeten worden vervangen en meer afval, inclusief elektronisch afval, genereren, wat moeilijk te verwerken is. Het is cruciaal om deze milieuproblemen te overwegen bij het evalueren van koelsystemen en te streven naar duurzamere alternatieven voor een verantwoorde benadering van klimaatbeheersing.

Ons advies

Een draagbare airconditioner komt van pas wanneer je een ruimte wilt koelen waar het lastig is om een vaste airconditioning te installeren, of wanneer dit slechts tijdelijk nodig is. Desondanks is het over het algemeen verstandiger om te kiezen voor een split-unit airconditioning. Hoewel de initiële kosten van een draagbare airco lager kunnen zijn, is het gebruik ervan duurder op de lange termijn, biedt het minder comfort en heeft het een gemiddelde levensduur van ongeveer 3 tot 5 jaar. Het installeren van een draagbare airco is geen duurzame oplossing en het gebruik ervan maakt het niet mogelijk om van gas af te stappen.