Airco als verwarming

In de jacht naar besparing en verduurzaming zien we vaak de vraag “kan ik met een airco ook mijn huis verwarmen?”. Het korte antwoord op die vraag is “Ja”. Het lange antwoord is iets genuanceerder. Hiervoor gaan we een paar aspecten langs, de eerste is comfort.

Airco thuis

Het comfort

Mensen hebben bepaalde eisen als het om comfort gaat. Een comfortabel klimaat voor een mens bestaat uit een omgeving die rond de 20°C is met een verse lucht, dus voldoende zuurstof en zo min mogelijk vervuiling als fijn stoffen. Daarbij willen we een luchtvochtigheid tussen de 40% en 60%. Hoe meer we binnen deze eisen zitten hoe prettiger de meeste mensen zich voelen. De 20°C is in totaal genomen. Er zijn altijd vlakken die kouder zijn zoals muren naar de buitengevel, maar ook vlakken die warmer zijn zoals het plafond naar de bovenverdieping. Bij vloerverwarming wordt het vlak onder ons verwarmd naar ongeveer 24°C. Dit is dan ook de reden dat mensen vloerverwarming vaak erg comfortabel vinden. De muren welke op deze vloer staan en de lucht die er boven hangt worden allemaal verwarmd tot 20°C. Comfort is niet exact te meten, maar we weten wel wanneer 95% van de mensen tevreden zijn over het klimaat in huis.

Verwarmingsmethoden

In het kort is vloerverwarming al genoemd. Waar het op neerkomt is dat hoe meer de ruimte rond de 20°C hangt hoe prettiger wij dit vinden. Bij vloerverwarming lukt dit erg goed. Bij radiatoren is het wat lastiger. Een radiator verwarmt door warmte af te stralen en lucht verwarmen. Meestal krijg je daardoor een warme hoek van 30° tot 35° vlak bij en boven de radiator, waarna de temperatuur daalt als je verder van de radiator weg gaat. Door meerdere radiatoren te monteren kan je de koude plekken verwarmen. De vloer blijft meestal koud en hoger in de ruimte wordt het warm. De meeste mensen vinden het comfort met radiatoren prettig, maar minder prettig dan vloerverwarming.

In de jaren 60 werd luchtverwarming populair. Het was de ideale manier om geld te besparen door de ruimte enkel te verwarmen als hij werd gebruikt. Pas als je na je werkdag thuis kwam ging de luchtkachel aan en binnen een paar minuten had je een warme lucht in de ruimte. Er bleken alleen wel een aantal nadelen aan te zitten. Zo zijn alle vlakken koud. Muren, vloeren, plafonds, maar ook tafels en bureaus voelen koud aan. Om de ruimte te verwarmen moet veel lucht verplaatst worden. Er komt dus een onaangenaam tochtgevoel bij kijken. Daarbij bleek de besparing beperkt. Daarom is het niet gek dat na de jaren 60 deze luchtverwarmingsinstallaties massaal weer werden verwijderd. De opkomst van de CV ketel heeft hier destijds behoorlijk aan meegewerkt.

Een airco is niet anders dan een luchtverwarmer. De nadelen van de jaren 60 gelden dus nog steeds en het comfort is minder prettig dan bij radiatoren en vloerverwarming. De binnendelen worden meestal niet als mooi gezien en nemen tevens ruimte in beslag. Daarbij moeten alle binnendelen een voeding en aircoleiding krijgen. De kosten in aanschaf en aanleg zijn daardoor vaak vrij hoog of er wordt een concessie gedaan in het uiterlijk van de woning door gootjes te monteren of niet alle ruimten te verwarmen/koelen.

Het voordeel is dan wel dat het in de zomer mogelijk is de ruimte te koelen. Iets wat bij vloerverwarming een stuk lastiger te bereiken is en vaak in bestaande situaties gewoon onmogelijk is. Een bijkomend nadeel van een airco is dat deze vaak geen thermostaat hebben waarmee, zoals bij cv ketels, het hele huis wordt geregeld. Vaak moet de gebruiker dus zelf de airco aanzetten om de woning te verwarmen, waar een ketel gewoon start als het te koud is en stopt als de woning op temperatuur is, blijft een airco meestal 24 uur per dag lucht blazen om de temperatuur te regelen. Dit doet daardoor weer af aan de besparing en het comfort. Ons advies is daarom als volgt:

Verwijder niet je bestaande oplossing. Plaats de airco er bij. In de zomer kan je hiermee goed koelen en in de winter gebruik je de airco als bijverwarming. Je laat de CV ketel de ruimte naar ongeveer 19°C brengen en met de airco verwarm je na tot 21°C wanneer je in de betreffende ruimte komt. In slaapkamers kan je de temperatuur zelfs op 16 graden instellen. Niet optimaal, maar wel prettiger dan enkel luchtverwarming. Indirect is dit een methode van hybride verwarmen en zal je merken dat de gasrekening daalt en de stroomrekening iets stijgt. Qua comfort in de winter en besparing op de rekening is het advies om een hybride warmtepomp te nemen. Inmiddels is de levertijd van de warmtepomp geen probleem meer en de subsidie op de warmtepomp zorgt er voor dat je niet duurder uit bent dan wanneer je in alle kamers airco’s moet laten monteren.

Veelgestelde vragen over airco als verwarming

Lees dan onze FAQ hieronder, of neem contact op met een installateur van Stijnen voor advies over de beste oplossing voor jouw woning.

Is mijn huis verwarmen met een airco een goed idee?

Het hangt af van uw situatie. Airco’s kunnen als bijverwarming dienen, maar zijn minder comfortabel dan vloerverwarming of radiatoren. Ze verwarmen de lucht, niet de muren of vloeren, wat kan leiden tot tocht en koude plekken.

Wat zijn de voordelen van het verwarmen met een airco?

Koelen in de zomer: Airco’s kunnen ook koelen, wat in de zomer een groot voordeel kan zijn.

Besparing op de gasrekening: Airco’s zijn energiezuiniger dan elektrische verwarming.

Snelle verwarming: Airco’s verwarmen een ruimte sneller dan vloerverwarming.

Wat zijn de nadelen van het verwarmen met een airco?

Minder comfortabel: Airco’s verwarmen de lucht, niet de muren of vloeren, wat kan leiden tot tocht en koude plekken.

Hoge aanschaf- en installatiekosten: Airco’s zijn duurder dan radiatoren of vloerverwarming.

Geluid: Airco’s kunnen geluid maken, wat storend kan zijn.

Bekijk meer

Experts in ons vak

Geen uitdaging te lastig voor Stijnen